maanantai 26. syyskuuta 2011

Hyrrä-patalapun ohje

Tässä tulee nyt sitten vihdoinkin ohje patalappuun. Ohje voi olla vähän suurpiirteinen (niinkuin tekijänsäkin). Olen hieman muunnellut sitä alkuperäisestä. Jos on jotakin epäselvää niin laittakaa vaan kommenttia. Laitan paljon kuvia, ne kertovat monesti enemmän kuin tuhat sanaa! :)


Siis asiaan...


Tarvikkeet: Novita Wool kaksinkertaisena kahta haluamaasi väriä (tässä punainen ja valkoinen), virkkuukoukku nro5.


Huomioitavaa: Virkkaa aina silmukan takareunaan, (etureuna muodostaa työhön spiraali-kuvion).


Aloitus: Tee lankalenkki sormen ympäri, virkkaa lenkkiin 6 ks. Kiristä "häntälangasta" rengas umpeen, niin ettei jää reikää aloitukseen.


Virkkaa sitten ensimmäiseen silmukkaan 1 ks ja 1 p. Sen jälkeen 2 p jokaiseen silmukkaan kierroksen ajan.


Huom! Älä tee koskaan kierroksen alussa ketjusilmukkaa vaan jatka suoraan seuraavan kierroksen silmukoihin virkkausta niin työ lähtee etenemään spiraalina. (Kierroksen vaihtumiskohta ei ole tarkkaa tässä työssä.)


Jatka työtä spiraalina, harvenna lisäyksiä koko aja työn edetessä. (lisäys = 2 p samaan silmukkaan)


Tee nyt kolmannella kierroksella: 2p samaan silmukkaan kolme kertaa, neljänteen silmukkaan 1 p. Neljännen kierroksen alussa 2p samaan silmukkaan kaksi kertaa, seuraavaan 1 p. Harvenna lisäyksiä neljännen kierroksen aikana niin, että se tulee enää joka toiseen silmukkaan.


Tässä kuva miltä työn pitäisi alussa näyttää, silmukan etureunat alkavat muodostaa spiraali-kuviota:


Tarkista, että työ lähtee levenemään tasaisesti, ja lisää tai vähennä lisäyksiä sen mukaan.


Neljännellä kierroksen alussa lisäys tulee joka 4. silmukkaan, lopussa joka 5. silmukkaan.


Kun olet virkannut noin 4 kierrosta, jatka työtä pp:llä. Tässä vaiheessa lisäys joka 5. silmukkaan. Kun olet virkannut noin puoli kierrosta harvenna lisäyksiä joka 6. silmukkaan.


Työ näyttää nyt tältä:
Jatka työtä pitkillä pylväillä noin 3 kierrosta, kunnes patalapun halkaisija on noin 22 cm. Katkaise ja päättele langat.


Ota valkoinen lanka yksinkertaisena ja aloita tekemään spiraalikuviota keskeltä aloittaen seuraavasti: Laita virkkuukoukku oikealta puolelta työn läpi siitä mistä virkattujen silmukoiden etureuna aloittaa spiraalikuvion, vedä lanka oikealle puolelle. Ala virkkaamaan ketjusilmukoita työn läpi silmukoiden atureunoja myötäillen löyhästi. Muista tehdä löyhää, ettei ala kiristämään!
Nurjalta puolelta näyttää tältä:
Kun jäljellä on enää ulkoreuna, ota työhön mukaan toinenkin valkoinen lanka. Ulkoreuna tehdään siis kaksinkertaisella langalla piilosilmukoilla virkaten. Muista edelleen tehdä löyhää!
Kun olet tehnyt ulkoreunan loppuun, virkkaa ketjusilmukoita 9-10cm. Jätä pitkä häntä kun katkaiset langan. Ompele ketjun pää työhön kiinni alla olevan kuvan osoittamalla tavalla muodostaen samalla ripustuslenkin.
Halutessasi pujottele vielä langat ketjusilmukoiden läpi niin ripustuslenkki ei pääse käytössä venymään.
 Päättele langat ja höyrytä. Valmis patalappu!

1 kommentti:

  1. Kaunis patalappu. Pitää laittaa ohje muistiin. Kiitos selkeästä ohjeesta!

    VastaaPoista